Dalende rente en aanhoudende woningnood bieden kansen en uitdagingen

In het kort:

  • Dalende rente en stijgende inflatie hebben een dubbel effect op de vastgoedmarkt: lagere financieringskosten bieden kansen, terwijl de aanhoudende inflatiedruk betaalbaarheid voor kopers en huurders blijft ondermijnen.
  • Woningcorporaties en particuliere beleggers staan onder druk door de oproep tot hogere belastingen en aanhoudende vraag naar betaalbare woningen; de noodzaak om meer te bouwen op dure locaties groeit.
  • De betaalbaarheid van de woningmarkt blijft een centraal probleem, met het CBS dat lagere woonlasten rapporteert, terwijl het woningtekort en de druk op sociale huur alleen maar toenemen.

De vastgoedmarkt is voortdurend in beweging, en het is voor beleggers essentieel om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen in wetgeving en fiscale veranderingen. Welk beleid heeft de overheid voor zich? Als commercieel directeur van Nestr Smart Finance volg ik de markt op de voet en spreek ik dagelijks met beleggers door het hele land. Om de twee weken breng ik je een overzicht van de meest relevante trends en belangrijke veranderingen in de sector.

Dalende rente en inflatie: Een dubbele uitdaging

De recente daling van de rente biedt beleggers wat ruimte in hun financieringskosten, een welkome ontwikkeling nu de inflatie hoog blijft en de kosten van levensonderhoud voor velen druk zet op de betaalbaarheid.

Het CBS meldde een lichte daling van de woonlasten, wat gunstig is voor huurders en kopers, maar dit verandert weinig aan de structurele betaalbaarheidsproblemen op de markt.

De NVM steunt daarom de oproep van Klaas Knot om de Huurwet terug te draaien, omdat veel verhuurders momenteel weinig mogelijkheden zien om hun rendement op peil te houden zonder extra kosten door te berekenen. Deze situatie blijft druk zetten op de mogelijkheden om betaalbare woningen te bieden.

Structureel woningtekort en roep om betaalbare woningbouw

De oproep om meer betaalbare woningen te bouwen blijft toenemen. Woningcorporaties zitten echter in zwaar weer, waardoor nieuwbouwprojecten in gevaar komen. Zowel het IMF als De Nederlandsche Bank benadrukken dat een aanpak van de vraagkant nodig is en dringen aan op hogere belastingen op winst en vermogen om de sociale woningmarkt te ondersteunen.

Tegelijkertijd groeit de vraag naar goedkopere huurwoningen sneller dan het aanbod, vooral in het sociale segment, waar beleggers zoeken naar manieren om toch rendement te halen in een klimaat dat nauwelijks winstmarges toestaat.

Betaalbaarheid en strategische locaties: bouwen op dure locaties

Statistici en marktkenners wijzen erop dat om de betaalbaarheid te verbeteren, er juist gebouwd moet worden op de duurdere locaties, waar de vraag het grootst is.

Het vinden van rendabele oplossingen is echter niet eenvoudig, gezien de stijgende bouw- en grondkosten. Particuliere beleggers blijven voor de uitdaging staan om rendement te behalen in een markt die tegelijkertijd vraagt om meer sociale en betaalbare woningen. De druk op betaalbaarheid blijft dus aanhouden, wat de noodzaak onderstreept van strategische aanpassingen in zowel bouwbeleid als beleggersstrategieën.

Belastingen en kosten drukken soms nog rendementen

Lagere rentes bieden nu kansen voor financiering, maar de structurele uitdagingen rond betaalbaarheid en het woningtekort vragen om strategische keuzes.

De druk vanuit overheid en markten om betaalbare en sociale woningen beschikbaar te maken blijft stijgen, terwijl de rendementen steeds meer onder druk komen te staan door zowel hogere belastingen als stijgende kosten. Toch is er voor de oplettende vastgoedbelegger nog genoeg waardevols te vinden.

Tot over 2 weken.

Gerelateerde artikelen

9 juni 2021
Taxatie
Het taxatierapport voor een woning
Lees meer
19 dec 2024
Van Hengstum's Vastgoedupdate
Dalende rente, stijgende kosten en het knelpunt in de woningbouw
Lees meer
10 dec 2024
Blog
Verhuurhypotheek versus vastgoedfinanciering
Lees meer

Neem contact op

Heb je vragen over onze producten, werkwijze of wil je gewoon direct een expert aan de lijn? We zitten altijd voor je klaar. Bekijk onze contactpagina voor alle contactmogelijkheden.

Naar de contactpagina