Van Hengstum’s Vastgoedupdate: Ook week na Prinsjesdag blijft nog veel onzeker

25 september 2024

In het kort:

  • Prinsjesdag 2024 introduceert enkele onverwachte maatregelen voor particuliere beleggers, en door problemen wordt een verandering in de vermogensbelasting voorlopig waarschijnlijk uitgesteld;
  • Er wordt druk uitgeoefend op het kabinet om het grondbeleid te versnellen, terwijl de woningbouw nog steeds achterloopt;
  • De renteverlaging door de Federal Reserve biedt enige verlichting, maar de Nederlandse vastgoedmarkt blijft uitdagend.

De vastgoedmarkt staat nooit stil en als belegger is het cruciaal om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van wetgeving en fiscaliteiten. Als commercieel directeur van Nestr Smart Finance zit ik, Arnold van Hengstum, natuurlijk bovenop het nieuws en spreek ik het hele jaar door veel beleggers in Nederland. Elke 2 weken houd ik je op de hoogte van het meest in het oog springende nieuws in Van Hengstum’s Vastgoedupdate.

Prinsjesdag 2024: Vermogensbelasting en beleggers

Op Prinsjesdag bleek het nog niet gedaan met de lasten voor vastgoedbeleggers. Naast wijzigingen in de overdrachtsbelasting staan er ook aanpassingen in de inkomstenbelasting op ons te wachten, specifiek in box 2 en box 3.

Problemen bij de Belastingdienst maken het waarschijnlijk wel noodzakelijk een nieuwe vermogensbelasting op basis van werkelijk rendement uit te stellen. De reden is dat het systeemcomplex te onhaalbaar bleek binnen de gestelde termijn. Dit geeft beleggers tijdelijk wat lucht, maar het blijft essentieel om voorbereid te blijven op mogelijke wijzigingen op de lange termijn.

Daarnaast zijn er bezwaren geuit tegen de WOZ-waarderingen, wat kan leiden tot een herziening van de belastingdruk voor vastgoed in box 3. De onzekerheid over toekomstige belastingen benadrukt het belang voor beleggers om hun strategieën continu te evalueren.

Woningbouw: Versnelling nodig, maar wetgeving vertraagt

Aedes, de koepelorganisatie van woningcorporaties, en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) uiten beiden zorgen over het huidige grondbeleid en de regie op woningbouw. Ze dringen aan op een versnelling van het grondbeleid om de woningbouw vlot te trekken, maar signaleren ook dat de nieuwe wet- en regelgeving rondom woningbouwprojecten juist voor vertraging zorgt.

Gemeenten maken zich zorgen over de toenemende regelgeving vanuit het Rijk die hun flexibiliteit beperkt bij het ontwikkelen van woningbouwplannen. Voor beleggers betekent dit dat de beschikbaarheid van nieuwe bouwlocaties mogelijk verder achterblijft, waardoor vastgoed in bestaande stadsdelen nog waardevoller kan worden.

Renteverlaging door de Federal Reserve

Een ander opvallend nieuwsfeit is de renteverlaging door de Federal Reserve, de eerste sinds 2020. Deze stap biedt wat verlichting op de internationale kapitaalmarkten, en kan zorgen voor meer investeringsmogelijkheden. Echter, in Nederland blijven de rentes voor vastgoedleningen voorlopig ‘hoog’. De combinatie van stijgende bouwkosten en rentelasten zorgt ervoor dat investeren in nieuwbouwprojecten uitdagend blijft.

Tegelijkertijd blijft de vraag naar huurwoningen in het midden- en hogere segment groot. Dit is deels te verklaren door de schaarste aan koopwoningen, die volgens de prijsindex in augustus 2024 met ruim 11% zijn gestegen. Deze prijsstijgingen maken het voor veel huishoudens moeilijker om een koopwoning te bemachtigen, waardoor de huurmarkt een aantrekkelijk alternatief blijft voor beleggers.

Conclusie: Strategische keuzes belangrijker dan ooit

Voor vastgoedbeleggers is het van cruciaal belang om goed op de hoogte te blijven van zowel nationale als internationale ontwikkelingen om strategische keuzes te kunnen maken. Prinsjesdag bood een tijdelijke verlichting, maar er blijven onzekerheden bestaan, vooral rond de toekomst van de vermogensbelasting. De ontwikkelingen rondom woningbouw en grondbeleid zullen de vastgoedmarkt blijven beïnvloeden, en de rentebewegingen in de VS kunnen internationale investeringsstromen beïnvloeden.

Bekijk andere nieuwsartikelen

“Verhuurhypotheek”

De hypotheekwereld is eenvoudig en overzichtelijk, toch? Koop je een woning waar je zelf in gaat wonen, neem je een consumentenhypotheek. Koop je een woning voor de verhuur, schaf je een verhuurhypotheek aan. Of toch niet…?

lees verhaal